Het Ingrijpend Vermogen

R-19525765-1626528535-1423.jpeg (1)

Het Ingrijpend Vermogen….

Het Ingrijpend Vermogen, Zalm, Een Aderlating Voor De Scene, 2021

https://tinyurl.com/ye266468

In een lezersbrief in Humo reageert Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn op mijn kritiek op zijn (non)beleid bij de eerste coronagolf. Op het einde stelt hij dat ik beter kan vertellen waarom ik niet gereageerd heb toen de federale overheidsdiensten beslist hebben om de mondmaskerstocks te vernietigen.

Zou de minister echt niet weten dat Voorzitters van Federale Overheidsdiensten dat soort politieke beslissingen niet kunnen nemen? Dat enkel ministers dat kunnen? Die beslissing werd dus genomen door de toenmalige minister van Volksgezondheid, Maggie De Block. Ze werd bij deze beslissing zelfs niet door een Federale Overheidsdienst geadviseerd maar door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid, nu beter bekend als Sciensano.

De beslissing werd uitgevoerd door de bevoegde administratie, in deze de FOD Volksgezondheid.

De FOD Sociale Zekerheid is niet bevoegd voor volksgezondheid. Dus werd ik, als Voorzitter van de FOD Sociale Zekerheid, door Minister De Block niet op de hoogte gesteld van haar beslissing. Pas in 2020 hoorde ik dat een grote voorraad mondmaskers was vernietigd. Toen was ik al een jaar op pensioen.

Natuurlijk weet Beke dat allemaal. Van een man die toen jaar lang partijvoorzitter was, en medeverantwoordelijk voor de (schabouwelijke) zesde staatshervorming, kun je toch verwachten dat hij weet hoe onze instellingen werken?

Zijn vraag was eenvoudigweg een vileine natrap.

Nu ja, wat kan je verwachten van een minister die zich in Pano afvroeg of er in de Vlaamse woonzorgcentra wel veel echte tekorten aan mondmaskers zijn geweest? De Belgische Federatie van Zorgkundigen en zijn eigen Vlaamse Ombudsdienst laten daar anders geen twijfel over bestaan. De werkelijkheid is dat hij al op 6 februari via de Risk Management Group wist dat de noodstock vernietigd was en dat die dringend vervangen moest worden. Beke nam geen enkel initiatief. Daardoor zijn er in de woon- en zorginstellingen levens verloren gegaan. Dat had ook het lot kunnen zijn van mijn mama. Dat van enige empathie voor haar en voor alle andere slachtoffers van Bekes vertwijfeld en hopeloos achter de feiten huppelend beleid in zijn reactie geen spoor te vinden is, zegt meer over deze man, die ons welzijn hoort te beheren, dan twintig lezersbrieven.

Over Frank Van Massenhove

Volg mij op Twitter: @FVMas
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het Ingrijpend Vermogen

  1. Sandra De Brauwer zegt:

    Geachte heer Van Massenhove, Beste Frank volledig juist. Elke vermogen heeft een minister en zeker een partijvoorzitter om problemen te achterhalen, te doorgronden, te verstaan, te analysen en te synthetiseren en aan te pakken volgens juridische en niet-juridische mogelijkheden binnen de continuïteit van de openbare dienst en de openbare plicht om voor de volksgezondheid te zorgen. Doch in een land der jeugdigen zoals België nu is, niet zoals in de prehistorie van wij dinosaurussen van toen die in een andere wereld leefden van wel vermogen, handelt elke vermogende politicus, minister en voorzitter zogenaamd als onvermogend wat ik niet begrijp. De vraag is gaat het hier om een onwil, sans-foutisme of onwetendheid in handelen en doen en oplossen waar een probleem is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s