Sas

It’s the end of the world as we know it.
It’s the end of the world as we know it.
It’s the end of the world as we know it and I feel fine.

It’s the end of the world as we know it (and I feel fine), R.E.M., 1987

Als de Koning niet te misnoegd is over hen, zien de Gestelde Lichamen elkaar ieder jaar op Zijn Nieuwsjaarreceptie. “Wat zeggen die Lichamen tegen elkaar?”, vraagt mijn royalistische mama mij ieder jaar en omdat ik haar hoge dunk van dat wereldje niet wil deuken, zeg ik steeds dat het is zoals met de jaren zestig: als je er echt bij was, dan herinner je er niets meer van. Bij de koning is het niet echt door sex & drugs & rock & roll maar door de abominabele akoestiek die het nagenoeg onmogelijk maakt om in het immer conspiratoire geroezemoes ook maar iets belangwekkends te detecteren. Maar dit jaar was het anders. Koninklijke noorderburin Beatrice had net bekendgemaakt dat ze het oranjegedoe voor bekeken hield. Zou het Onze Vorst op gedachten brengen? Zou hij vanavond om 6 uur op alle media zijn aftreden aankondigen? Die geruchten werden, met de uiterste convictie experten eigen, kordaat de grond ingeboord door dezelfde mensen die je de afgelopen dagen in alle media zag uitleggen dat zij perfect hadden voorzien dat de koning zou aftreden op 21 juli.

Ineens hoorde ik de karakteristieke bariton van Sas van Rouveroj, altijd een schrandere jongen, me toefluisteren: “Stel dat President Obama alle zenders ter wereld zou vragen om 18 uur CET een kwartier voor hem te reserveren. Wat zou hij ons willen zeggen?”
Ik had geen idee. Sas keek me aan met die bloedstollende glimlach die Johan Cruyff reserveert voor de journalist die hem een listige vraag voor de goddelijke voeten durft te schuiven. Gelukkig deden op dat moment de Nog Gesteldere Lichamen, samen met het Koning en zijn in vergelijking met andere jaren flink uitgedunde familie hun intrede.

In plaats van geconcentreerd te luisteren, wat een grand commis d’état past bij het optreden van zijn premier en koning, was mijn brein totaal benomen door Obama. Zou hij de oplossing gevonden hebben voor de honger in de wereld? Neen, want het concurrentieel voordeel van Amerikaanse bedrijven zou wel voorgaan, niet? Zou hij zich verontschuldigen voor het afluisteren van zijn vrienden? Ach, na Kissinger weten we dat Realpolitik het alfa en omega is van de Amerikaanse diplomatie.

Even werd mijn koortsig denken onderbroken door de opschudding die de koning veroorzaakte door zijn afwezige familieleden aan te sporen zich financieel een beetje moreel te gedragen. “Ach, perfectie is niet van deze wereld”, dacht ik even. Toen daagde het. Obama zou zeggen dat hij de perfecte mens gevonden had. Iemand die steeds kon zeggen hoe dingen moesten opgelost worden. Iemand die zich nooit door eigenliefde of graaizucht liet overmannen. Men had hem/haar gedurende 20 jaar alle vragen voorgelegd en steeds, ook jaren later, was het antwoord correct gebleken. Bang dat er nog ergens zo’n specimen zou gevonden worden, had Amerika snel een computer gebouwd die volgens de logaritmen van de Perfect Mens werkte. Obama wist dat dit het einde was van de wereld zoals we die kennen. Democratie, de wisdom of crowds, had afgedaan. Echt warm is het nooit bij de Koning, maar nu liepen de rillingen honderdvoudig over mijn rug. Wil er iemand een perfecte wereld? Nu ja, buiten bijna alle Belgen die vinden dat het altijd de schuld van politici is als er iets verkeerd loopt.

En, vroeg Sas later, met verlekkerde blik op de succulente hapjes die door leerlingen van Een Goede Kookschool werden rondgedragen. Geen idee, antwoordde ik, verlos me.
Allez Frank, je ontgoochelt me, zei Sas die er helemaal niet ontgoocheld uitzag. Obama zou zeggen: “We are not alone”.

Deze blog verscheen voor het eerst in De Tijd van 27 juli 2013.

Over Frank Van Massenhove

Volg mij op Twitter: @FVMas
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s