Parafenzetters

Bojan ZOn A Turquoise Cloud, Bojan Zulfikarpasic, Soul Shelter, 2012

Elf jaar geleden, in de tijd dat ik nog belangrijk was want over een 50 vierkante meter groot bureau beschikte dat de belastingbetaler, omwille van de omvang, 12.500 euro per jaar kostte, stond er iedere werkdag om 5 uur ’s avonds een volle kar signataires op me te wachten. Signataires zijn een soort boeken, bordeauxrood of hemelsblauw van kleur, die uit vloeipapieren pagina’s bestaan waartussen zich door hogergeplaatsten te ondertekenen documenten bevinden. Het vloeipapier dateert nog van de tijd dat er iedere dag een nieuwgevulde inktpot op het bureau van de Secretaris-Generaal werd neergepoot, samen met de door de secretaresse persoonlijk ingelikte balletjespen. Je kunt perfect weten of een ministerie inefficiënt gerund wordt door het aantal signataires en thermossen te tellen. Dat er zoveel te ondertekenen viel kwam natuurlijk door de onwaarschijnlijke achterstand bij het digitaliseren van de processen, maar ook door de idee dat de baas de slimste is en dus alle beslissingen moet nemen. Erg handig ook: als er later iets verkeerd loopt kan je altijd verwijzen naar de handtekening van de baas.

Zuchtend en steunend aankoopbons voor wc-papier, vierkleurenbalpennen en brandblusapparaten tekenend, viel me in één van de meer sjofele signataires een pagina met twaalf parafen op. Parafen zijn verkorte handtekeningen waarmee je de baas probeert te overtuigen dat je alles gelezen hebt. Een stagiair had een, overigens uitstekende, nota opgemaakt en daarna was de nota door 12 paar paraferende handen gegaan.

Twee dagen zaten de pronte parafenzetters in chronologische volgorde van ondertekening op twaalf identieke stoelen in de gang naar mijn imposant bureau. Eén voor één vroeg ik hen of ze de nota hadden gelezen. De eerste had de nota gelezen, zei hij, en ik wist dat hij niet loog. De stagiair had me gezegd dat zijn baas, Jan, een schitterende coach was. Tot mijn grote verbazing zeiden de resterende elf zonder enige aarzeling dat ze de nota niet gelezen hadden. “We weten dat Jan zijn werk goed doet” klonk het uit elf monden. “Maar waarom teken je dan die nota’s?”, vroeg ik op een toon, die Asterixlezers onmiddellijk bloemetjes en bijtjes rond mijn hoofd laat fantaseren. “Omdat ik de baas van Jan ben”, zei nummer 2. “Omdat ik de baas van Jans baas ben”, zei nummer 3.

Later, toen we van het ministerie een FOD maakten met maximum vier niveaus, bleek dat paraferen voor sommigen de enige opdracht was. We vonden ook dat er chauffeurs naar de provincie reden waar plaatselijke directeurs een paraaf moesten zetten op een document dat een paar dagen later in een kar tot voor mijn bureau werd gereden.

Natuurlijk doet niemand nog dit soort dingen. Niemand? Eén enkel instituut biedt nog moedig weerwerk tegen de moderniteit. Iedere dag rijden ministeriewagens naar het Koninklijk Paleis om er pakken signataires, boordevol te ondertekenen wetten en koninklijke besluiten, te overhandigen aan in keurige livrei gestoken dienaars die ze op karren laden en zorgzaam tot voor de Koningskamer met eiken meubelen rollen. En die keren dat de Koning de kille koningskastelen ontvlucht, worden die karren met militaire vliegtuigen overgevlogen. En teruggevlogen. België is dus al decennia lang wereldleider in het documenten in de cloud brengen. En altijd maar weer wordt de Koning van zwembad en ontbijttafel weggesleept om massa’s dik papier te tekenen. Geen wonder dat Hij zo moe is.

Over Frank Van Massenhove

Volg mij op Twitter: @FVMas
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Parafenzetters

  1. svermaut zegt:

    Dit is op Svermaut’s Blog herblogden reageerde:
    Een koningskwestie waard(ig)

  2. svermaut zegt:

    Een Koningskwestie waard(ig)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s