Vakantie

Passoires ou bateaux, tout va sur l’eau

Même si ce n’est pas parfait.

En Route Vers De Nouvelles Aventures, Telex ‎– Neurovision, 1980

Misschien hebt u, nog nazuchtend van de wereldkampioenschappen voetbal en hard in de weer om uw vakantievaliezen te sjorren het niet gemerkt: onze regeringen hebben weer historische beslissingen genomen. Zeggen ze zelf. De akkoorden zijn ook op de traditionele manier tot stand gekomen: door elkaar urenlang murw te vergaderen.

Ook de voorbereiding leek volgens de aloude regels te verlopen. Het monitoringscomité kwam samen en zou een rapport maken waar de regering eerst waardig kennis zou van nemen om dan meteen te verklaren dat dat ene miljard daar en het ander miljard ginder niet echt hoefde bespaard te worden. Blijkbaar wilde het monitoringcomité dat ritueel deze keer vermijden door de technische correcties apart in zijn rapport op te nemen. Hoe dat moest gebeuren zorgde voor onenigheid. Toen bleek dat begrotingsminister Wilmès Fons Boon, de voorzitter van het monitoringscomité voor de opmaak van het rapport had ontmoet, werd algauw geroepen en geschreven dat de regering druk had uitgeoefend.

Had Wilmès zich beperkt tot de juiste opmerking ‘Het is normaal dat in het kader van de voorbereiding van de begroting een minister en zijn administratie samenkomen’, dan was alle wind snel gaan liggen. Maar neen dan moet toch snel, anoniem en achterbaks gespind worden. “In de regering valt te horen dat er ‘altijd wel heethoofden zijn bij de voorzitters van de federale overheidsdiensten die de situatie op de spits willen drijven’. Ook de woorden ‘politieke manoeuvres van de socialisten’ vallen”, kon je in De Tijd lezen.

De Morgen wist dan weer te melden dat ik in het bewuste comité zetelde en schrijft vilein “van sp.a-signatuur”. Vreemd, want ik had de betrokken journalist toch haarfijn uitgelegd dat ik “officieel” aangesteld ben maar dat ik daar nooit naartoe ga? Zoals gebruikelijk in onze FOD sturen we een goed geïnformeerde expert naar die vergadering. Die expert krijgt van mij geen enkele opdracht mee. Tussen de expert en mij is geen voorbereidend gesprek. Hij hoeft ook niet te rapporteren en doet dat ook niet. Kortom, ik heb me nooit bemoeid met het monitoringscomité.

Maar ja, éénmaal een sos, altijd een sos. Zoals Fons Boon – volgens De Morgen van Open Vld-signatuur – ook altijd ne blauwe zal blijven, zeker? Zelfs de immer minzame Boon werd het teveel wanneer hem in het parlement verweten werd partijdig te zijn. “Zes maanden voor mijn pensioen laat ik mij niet in de hoek drummen’, reageerde hij. ‘Ik heb veertig jaar lang alle budgettaire gebeurtenissen van a tot z meegemaakt onder ministers van alle kleuren.’ Niemand die serieus de Wetstraat volgt zal hem tegenspreken.

Maar kijk, zelfs na deze moeizame start, hebben onze regeringen weer historische beslissingen genomen. Even dacht ik dat het deze keer menens was want de traditionele “We zijn bijzonder ontgoocheld”-reacties bleven uit. Integendeel, Gaia-boegbeeld Michel Vandenbosch was euforisch over het verbod op pelsdierkwekerijen en het decimeren van die ene Vlaamse foie grasproducent. Leo Van Broeck, de zeer kritische Vlaamse Bouwmeester (“Het is crimineel om nu nog een vrijstaand huis te bouwen”) wenste de Vlaamse regering te feliciteren met de betonstop. Zelfs Ruddy Coddens, weliswaar even minzaam als Fons Boon, maar toch de sp.a-er die Daniel Termont als burgemeester van Gent wil opvolgen, had lovende woorden voor minister Homans (van N-VA-signatuur).

Maar dan slaat je op woensdag de kranten open en leest “Wie wordt hier warm van?” (De Morgen), “Alweer de zomer in met vele losse eindjes” (De Standaard), “Europa niet te spreken over Arco-deal” (De Tijd), “Minimaatregeltjes” (Knack), “Niet meer ernstig” (Het Nieuwsblad), “Ceci n’est pas un accord” (Het Laatste Nieuws).

We kunnen rustig op vakantie.

Naschrift

Deze tekst verscheen als column in De Tijd van 28 juli 2018.

Video En Route Vers De Nouvelles Aventures : https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=I-yqpng16BI

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/07/23/bouwmeester-leo-van-broeck-over-betonstop/

https://www.tijd.be/ondernemen/consumentengoederen/verbod-op-vlaamse-foie-gras-en-pelsdierkweek-in-2023/10032939.html

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180717_03617379

https://www.demorgen.be/politiek/topambtenaren-clashen-met-regering-ziet-begroting-er-te-rooskleurig-uit-b44621eb/

Over Frank Van Massenhove

Volg mij op Twitter: @FVMas
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vakantie

  1. eliane van den ende zegt:

    la bêtise autour de nous ne laisse aucun espoir? – maar nihilisme heeft wel DADA opgeleverd… (marginaal maar toch)….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s