No sweeping exits
No hollywood endings
Flowers and football tops
Don’t mean a thing.
Flowers & Football Tops, Glasvegas, Glasvegas, 2008
Vanaf de zomer van 2013 neemt KAA Gent zijn nieuwe stadion in gebruik.
Om dit krachtdadig te illustreren, maakten 65 bekende Gentenaars een eigenzinnig kunstwerk met een bal. Je kunt deze ballen tot en met 14 april bewonderen in het straatbeeld van Gent en later ook in het nieuwe stadion. Op het Goudenleeuwplein, de Kouter en het Woodrow Wilsonplein kan je tot en met 14 april de 3 glazen huizen vinden, waarin alle 65 bekende ballen zijn tentoongesteld. Eén daarvan is van mij, of beter van mij en van Marie Belaerts, die mijn ideetje schitterend vorm gaf.
Mijn ideetje is al ruim bekend bij doorwinterde twitteraars. Het stadium mag geen louter voetbaltempel blijven, maar moet zich ontpoppen tot een nieuwe ontmoetingsruimte. Daar hoort muziek bij. En dus vroeg ik, langs de sociale netwerken, wie jullie daar willen zien en horen. Uit de vele “inzendingen” koos Marie de meest iconische koppen en ze plaatste ze als zwarte patches op de bal.
Nicole Aarts – @Nicole_Aarts – en Ben Van den Brande – @GonzoJunior – wilden en krijgen David Bowie. Marie ging uit van het beroemde Aladdin Sane-profiel maar plakte het op de huidige Bowie. Nu Zijne Kunstzinnige Kameleon toch bezig is met zijn optredenspuzzel, doet dit hem misschien richting Gent kijken. Het silhouet van zijn immer briljante bassiste Gail Ann Dorsey zou niet misstaan in de Gentse schemering.
Het monster op twee motobanden, Hugo De Maertelaere – @hdmaert – koos, niet voor Steppen “Born To Be Wild” Wolf, noch voor Bruce “Born To Run” Springsteen maar voor Motörhead. Marie vond het goddelijk om die boeventronie van Lemmy te tekenen. Worst- en bierlucht moet je er zelf bij bedenken.
En now for another head. Op Facebook woedde een heftige strijd voor de meest vernieuwende band van de laatste decennia. Het ging ultiem tussen Radiohead en Massive Attack. Thom Yorke en de zijnen haalde het met een millimetersprint. Robert “3D” del Naja was te gretig op zoek naar de Blue Lines. Hail To The Chief, dus. The King of Limbs mag In Rainbows verkleed zijn.
Mijn Teergeliefde, die met argusogen het bal- en muziekgejongleer volgde, vreesde dat de vrouwelijke klasse en charme zou ontbreken. Stacey Kent en Diana Krall waren al op Gent Jazz, dus werd het de mysterieuze Sade. Mijn tegenkronkelen mocht niet baten. Dus ontpopte ik me als Smooth Operator want Love Is Stronger Than Pride.
Mijn mannelijke vriendenkring blijkt nooit hun punk- en grungeverleden achter zich gelaten te hebben. Maar Lydon vinden ze Rotten en Kurt Cobain is niet meer. Mark Lanegan, ex-frontman van Screaming Trees, Cobains lievelingsband en de Lee Hazlewood bij Isobel Campbell, was aanvaardbaar. Voorwaarde: eerste bisnummer moet het Ray Davies-kleinootje “Nothin’ In The World Can Stop Me Worryin’ About That Girl” zijn.
Mijn jeugdige aanhang vond het allemaal oudeventenmuziek. Er zou en moest hip-hop in. Maar wie moest dat worden? Geen seksisten! Ok, dan is de helft al uitgeschakeld. En het mocht wel wat smaakvol zijn. Bleef dan alleen Frank Ocean over, die met Channel Orange het beste album van 2012 uitbracht. Volgens mijn Millennialposse, weliswaar, die nooit genoeg krijgen van Super Rich Kids, al klinkt het bij hen verdacht veel als Super Bitch Kids.
Pedro Facon – @PedroFacon – smeekte om talent van eigen Gentse bodem: Absynthe Minded, Soulwax, Das Pop, Amatorski… Marie koos voor de kop van Bent Van Looy, die onze glorieuze stad nochtans verruilde voor een zielloze flat in Antwerpen, maar hij voelt zich beter in London, Parijs en Los Angeles, dus het kon. Zijn pianoplaat doet ten andere Jamie Cullum en Ben Folds verbleken. Dus ik plooide (no pun intended).
Marleen Van Overschelde – @mar_vano – zocht het ook op eigen bodem. En bij Arno, die we, toen nog een gedeelte van onze FOD vlak bij de Dansaertwijk hokte, geregeld tegen het lijf liepen. Tjens Couter was één van de eerste bands die ik live zag en TC-matic was even belangrijk als Talking Heads in onze muzikale ontwikkeling. Kom moar of, Arno, we zullen het niet aan je vrouw zeggen. Nous sommes quand même tous des Européens.
Frederik Rousseau – @fredandbreakfst – had het grappigste voorstel. “Lionel Messi als ultieme topact #kaagent”. Misschien kan hij “Barça” van The New Mastersounds brengen. Geen idee of de man kan zingen maar met zijn heupbewegingen past hij naadloos bij iedere backinggroepje. We zullen ons Lionelleke natuurlijk wel op een bierkratje moeten zetten.
Zo ziet de bal eruit, keurig in Delfts blauw uitgevoerd. Je vindt hem nog tot 14 april 2013 in het pop-up glazen huis op de Kouter.
Natuurlijk moest er ook een handtekening bij. Met Marie die over de schouder kijkt.
Mocht je ander werk van Marie willen zien of haar contacteren: http://www.mariebeelaerts.be