Tongetjes

Now I don’t hardly know her
But I think I could love her
Crimson and clover

Crimson Crimson And Clover, Tommy James & the Shondells, 1968

Op Pinkstermaandag gaat bij ons de Maaltijd der Vurige Tongen door. Het al jaren vaste menu:

~~~~ Amuse-gueules – koude lamstongetjes in zurige saus ~~~~

Bubbels. “Da’s lang geleden”. Facebookgesprekken. “Frank, hoe is het met de vakbond?”

~~~~ Voorgerecht – tongreepjes op babyspinazie ~~~~

Dat Isabelle, van de traiteurzaak met die naam, die al in het eerste jaar rechten een bedrijfje “Isabelle Kookt Bij Jou” opstartte, een ondernemende dochter zou hebben stond in de sterren geschreven maar dat het talent zo snel zou bovendrijven? “Eergisteren werd ze acht en tijdens het verjaardagsfeestje – ja, ze kent al het belang van timing – kwam ze met een ideetje dat ze samen met haar vriendinnetjes had uitgewerkt. Ze wilden een game dat een beetje duur was. Papa konden ze wel verleiden, maar mama zou niet snel te vermurwen zijn wisten ze uit prille ervaring. Dus stelden ze hun mama’s voor dat ze twee maanden lang niet op school zouden eten. “Dan kunnen we met het uitgespaarde geld het gewenste game kopen. En ’s morgens smeren we ons boterhammen zelf, hoor, mama!” was het killer eindzinnetje. Aan onze tafel gingen de smakgeluidjes geleidelijk over in instemmend gegrinnik. Natuurlijk kon Isabelle geen weerstand bieden aan zoveel ondernemend talent en gewiekstheid. Net zoals alle andere mama’s, trouwens. Op één na. Annie moest vanaf dan ’s morgens haar meeneemboterhammen smeren maar het geld bleef wel in mama’s portemonnee. “Meen je dat nu?” Gilles, leraar moraal en van nature al snel verontwaardigd. Maar nu wordt hij snel en intens bijgevallen door het ganse gezelschap. De gramschap over zoveel pedagogische idiotie kan enkel gedempt worden met het

~~~~ Hoofdgerecht – Rundstong in Madeira-saus ~~~~

Julien, financieel directeur, vindt Annies moeder ook economisch stupide. “Het idee! Dat kind kom nooit meer met een voorstel. En ultiem zal het de moeder meer kosten, vanzelf. Bedrijven die zich zo gedragen worden geheid door de vrije markt uitgeranzjeerd”. Deze keer voegt hij er niet “in tegenstelling tot de overheid” aan toe. Je moet weten, lieve lezer dat de naam van onze Pinkstermaaltijd oorspronkelijk niets met de gerechten te maken had maar met de legendarische discussies tussen Julien “My Middle Name Is Lean State” en Natasja “Keynes Is The Way”, budgetverantwoordelijke bij een Groot Ministerie. Natasja gaat raar genoeg niet in de tegenaanval. Teergeliefde kijkt me veelbetekenend aan. Vanmorgen had ze me er al attent op gemaakt hoe goed die twee het de laatste tijd met elkaar konden vinden. “Door de lineaire besparingen kunnen we onvoldoende controles doen”, begint Natasja met de haar typerende bedachtzaamheid, nog uitvergroot door een rustige kauwoefening. Stilte aan de tafel, subtiel handgebaar en dan : “We vinden een kleinere server, we stoppen onze niet-gevoelige zaken in de cloud en we sparen 680.000 euro uit om onze controles te doen. Iedereen beretrots. We hadden het weer gedaan: geen extra-budget gevraagd en toch efficiënt blijven werken. Deze week hadden we begrotingscontrole. En die 680.000 euro wordt ons gewoon afgepakt”.

“Dus jullie begrotingsmensen zijn even kortzichtig als Annies moeder?” Nuchtere Isabelle. En hoofdschuddend: ‘Even stom als de Europa met de Grieken, dus”. Tot eenieders verbazing knikt Julien rustig met de tafelgenoten mee.

~~~~ Nagerecht – Chocoladetongetjestaart uit Antwerpen ~~~~

Gecensureerd: Obama luistert mee.

P.S.: Eergisteren kregen we de uitnodiging voor het samenwoonfeestje van Julien en Natasja. Teergeliefde is onfeilbaar in die dingen.

Deze tekst verscheen als column in De Tijd op 15 juni 2013.

Over Frank Van Massenhove

Volg mij op Twitter: @FVMas
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s