Zorro

Finbar Furey

If God needs a hero
From ould Belfast town
Build Georgie a turf pitch
Where a free man can run

The Ballad Of George Best, Colours, Finbar Furey, 2011

In Egypte, op een loopband met ingebouwd scherm waarop een Engelstalig Al-Jazeeraverslag liep over Nemo, de tornado die in VS 45000 huizen had vernietigd, moest ik aan Zorro, George Best en mijn papa denken. Op de geluidband hoorde je iemand, die onheilspellend hard als George Bush klonk, “holy shit, holy shit” roepen. Wel, dat dacht je toch want telkens het S-word eraan kwam, klonk een BIEP. Later vertelde Mahmoud, de razend intelligente IT-jongeman van het hotel, me dat Al-Jazeera daarvoor 17 mensen in dienst had. Niet eens veel als je bedenkt dat ook woorden als God, Lord, fuck en, hoop ik toch, Justin Bieber weggebiept worden.

Mahmoud keek wat verstoord naar mijn meewarige glimlach die zich moeiteloos als neokoloniaal catalogeerde en dus vertelde ik hem snel over een hallucinant sixties BBC-interview met George Best, Engelse equivalent van Serge Gainsbourg (hij kon ook niet zingen) en de beste Manchester Unitedspeler ooit, die net zoals zovele Ieren honderd woorden voor whisky kende maar zijn kennis van bijvoeglijke naamwoorden beperkte tot “fucking” en “shitty”. “The fuckin’ referee looked away when that Sh-City bastard got me by the balls”. De biepmensen, ik schat dat er meer nodig waren dan Al-Jazeera nu tewerkstelt, hadden nóg handen tekort. Wat een nieuw licht werpt op het feit dat de Engelsen de BBC the beeb noemen.

Mensen zoals Monseigneur Leonard of Etienne Vermeersch, die denken te mogen bepalen wat anderen mogen horen, zien en zeggen, welke kleren je wanneer mag dragen of wanneer je mag sterven, daar kon mijn papa niet tegen. En dat kwam door een voorval in 1960, toen Zorro mijn papa bij valavond stond op te wachten aan de achterdeur van ons huisje in Zerkegem. Mijn papa maakte één van de ergste weken van zijn leven mee. Casteleyn, de fabriek waar hij al sedert zijn veertiende werkte, was van de ene dag op de andere failliet en papa ineens werkloos. Dus fietste hij, ’s anderendaags al, de 17 kilometer naar de Werkbeurs, zo heette de RVA toen, om alle adressen van fabrieken in Brugge te gaan ophalen. Het waren er toen maar 15. In het katholieke Brugge, zo ging het de ronde, was men bang dat met de industrie ook de roden en de afvalligen hun intrede zouden doen.

Papa ging zich bij alle vijftien “presenteren”. En toen hij afgepeigerd na 40 km fietsen en doodzenuwachtig van het “met de klak in de hand” solliciteren thuiskwam, stond Zorro hem op te wachten. Zorro was de legendarische pastoor van Zerkegem. Joris De Bie verachtte alle beslissingen van het 23e Vaticaans Concilie. Dat liep hij duidelijk blijken in zijn preken maar vooral door zijn kledij. Nooit heeft hij het oude pastoorkleed afgelegd. Dat leverde hem bij de Zerkegemse jeugd de naam Zorro op. Zorro had die dag 14 telefoons gekregen.

“Is die Firmin Van Massenhove iemand die we kunnen vertrouwen, mijnheer pastoor?” “En wat heb je gezegd?”, vroeg papa iets scherper dan hij zelf wilde. Zorro had iedereen verteld dat hij een trouwe kerkganger was. Die avond smaakte het eten papa niet. “Wat heeft dat kerkgedoe nu te maken met wat ik kan?” Papa keek me zeer ernstig aan: “Frankietje, je moet altijd meedoen want zij bepalen ons leven. Maar je moet in al die zever nooit geloven. Je krijgt daar alleen maar miserie van”. Toen ik op 19 maart 1968 aan papa vertelde wat ik aan de leraar godsdienst gezegd had – “Ik geloof niet” – kreeg hij bijna een beroerte. Zijn zoon had net zijn toekomst weggegooid, dacht hij.

In de week na de wonderbaarlijke fietstocht kreeg papa 15 brieven. Hij kon in elk van de 15 fabrieken “beginnen”. Hij koos voor de Algemene Onttinningsfabriek. Die hadden niet de beste voorwaarden. Maar ze hadden niet met Zorro gebeld.

Deze blog verscheen als column in De Tijd van 29 juni 2013.

Over Frank Van Massenhove

Volg mij op Twitter: @FVMas
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zorro

  1. svermaut zegt:

    En daarop wachtte ik dus/daarnaar keek ik met veel spanning uit – Verse krant, zaterdagmorgen, verse 2-wekelijkse column van FVMas – TNX!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s