De maakbare m/v

I'm a boy
One girl was called Jean Marie
Another little girl was called Felicity
Another little girl was Sally Joy
The other was me, and I’m a boy

My name is Bill and I’m a headcase
They practice
making up on my face
Yeah, I feel lucky if I get trousers to wear
Spend ages taking hairpins from my hair

I’m a boy, I’m a boy
But my ma won’t admit it
I’m a boy, I’m a boy
But if I say I am I get it

Put your frock on Jean Marie
Plait your hair Felicity
Paint your nails, little Sally Joy
Put this wig on, little boy

I wanna play cricket on the green
Ride my bike across the stream
Cut myself and see my blood
I wanna come home all covered in mud

I’m a boy, I’m a boy
But my ma won’t admit it
I’m a boy, I’m a boy, I’m a boy
I’m a boy, I’m a boy, I’m a boy, I’m a boy
I’m a boy, I’m a boy, I’m a boy

I’m A Boy, The Who, Single, 1966

“Duitsland erkent naast m/v, derde, onbestemde geslacht”. Naast alle miserie in de wereld, lijkt het een niemendalletje uit een in komkommers grossierende augustuskrant. Toch gaan achter deze titel schrijnende verhalen schuil. Ieder jaar worden in België een tiental kinderen geboren met een onduidelijk geslacht. In de meeste gevallen worden het meisjes, omdat dit medisch eenvoudiger is. Nog steeds wordt er gedacht dat , als je maar snel genoeg operatief ingrijpt, de opvoeding ervoor zal zorgen dat het kind zich meisje voelt.

Tussen 1960 en 1990 speelden zich hierover in alle geledingen van de maatschappij heftige ideologische discussies af. Het was de tijd waarin progressieven, mensen zoals ik dus, dachten dat de mens volledig maakbaar was. Wie dacht dat er toch al veel vastlag bij de geboorte werd bijgezet in het rijtje conservatieven, of zelfs fascisten.

De theorie leidde tot menselijke rampen. John werd in 1966 als een gezond jongetje geboren maar hij verloor zijn penis onder het mes van een flaterende chirurg. De ontstelde ouders werden snel gerustgesteld door Professor John Money: “We maken er wel een Joan van”. Money publiceerde het ene succesverhaal na het andere over hoe goed Joan het wel stelde. Daar kwam een einde aan toen professor Milton Diamond met bewijzen kwam dat Money de wereld gedurende jaren had beduveld. Al heel jong had Joan haar jurkjes verscheurd, poppen weggegooid en geprobeerd staande te plassen. Op haar veertiende moest pa de waarheid wel vertellen en werd ze weer operatief John. In die jaren was er dus ook al wetenschappelijke fraude.

De oorzaak was niet publicatiedrift maar ideologie. Omdat we willen dat alles maakbaar is, is het ook zo, was het academische credo. Onderzoekers die een biologische reden zochten voor seksualiteit of gedrag werden geïntimideerd en weggepest. Toen Dick Swaab vaststelde dat homo zijn noch een ziekte noch een keuze was, maar dat de baarmoeder dat voor je bepaalde, werd hij door woeste homo’s voor Dokter Mengele uitgescholden. Poetin en kwade homo’s één strijd? In 1990 wel, ja.

De afgelopen 25 jaar is vastgesteld dat de omgeving geen enkele invloed heeft op de genderidentiteit. Bij geboorte ben je mentaal dus al jongen of meisje, al kan het wel even duren, voor je het met zekerheid weet, of beter, voelt. Gelukkig voelen de meeste baby’s met een penis zich later een jongen, en zijn de meisjes maar wat blij met hun vaginaatje. Maar stel je de wanhoop eens voor wanneer je je helemaal niet kan vereenzelvigen met dat ding tussen je benen. Het moet een foltering zijn. De Verenigde Naties noemen gedwongen genitale chirurgie ook zo. Hoog tijd dat België het Duitse voorbeeld volgt.

Deze mening verscheen het eerst in De Avond Avond van dinsdag 20 augustus 2013.

Over Frank Van Massenhove

Volg mij op Twitter: @FVMas
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s