Serendipiteit

R-1098419-1274707019_jpeg

Caca De Vaca

Caca De Vaca, Joe King Carrasco & The Crowns ‎– Mil Gracias A Tudos Nuestros Amigos, 1980

Serendipiteit, dacht ik vrijdagavond en mijn hartje sprong op. Met de legendarische Guy Tegenbos heb ik de liefde gemeen voor woorden die van zichzelf al een gedicht zijn. Serendipiteit leerde ik kennen via Jan Hoet.

Die stormde in 1999 mijn bureau in het Gentse stadhuis binnen – Jan kon niet gewoon binnenkomen – en riep “serendipiteit, serendipiteit, toch shoên, hé”. Jan kon nooit iets zeggen zonder grote emotie. “Dat wordt het thema van de poëziezomer van Watou. Fantastisch vindddenie?” En weg was hij. Snel opgezocht. Het bleek “het vinden van iets onverwachts terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders” te willen zeggen.

Vrijdagavond zette ik de godvergeten soundtrack van Breathless uit 1983 op en ging achteruit zitten om het artikel “Politieke benoemingen: een Vloek of een Zegen” in De Standaard Avond te lezen toen Joe “King” Carrosca zijn Caca de Vaca inzette. Zelden zo’n perfecte aandrift van serendipiteit mogen verduren.

“Als de leidende ambtenaar en de bevoegde minister niet dezelfde kleur delen, is de kans groot dat beiden elkaar tegenwerken”, poneert de auteur met Delphische zekerheid. “De NMBS vormt daarvan het beste bewijs.” Kous af. “Caca de vaca, caca de vaca”, schreeuwde Tex-Mex grootmeester Carrosca en ik moest hem groot gelijk geven. Misschien kon de journalist een tweede een voorbeeld geven? Dat zat er niet in.

Zelf kan ik moeiteloos tientallen voorbeelden geven waarvoor die stelling helemaal niet opgaat. Hans D’Hondt, vroeger kabinetschef voor CD&V-premiers, werkt moeiteloos samen met Minister Van Overtveldt. De achterkamergevechten tussen NVA en CD&V hebben geen enkel effect op hun samenwerking. Jo De Cock, de man die de moeilijkste job van dit land heeft als baas van het Riziv en oud-medewerker van Dehaene is, werkt al twintig jaar samen met Sp.a-, PS-, OpenVLD-ministers en doet dat met een deskundigheid en een gratie die niet van deze wereld zijn. Zelf heb ik ondertussen als voorzitter zeven regeringen zien aantreden. Telkens mag ik zeven regeringsleden dienen. Ik werkte dus voor 49 ministers en dat zonder één aanvaring.

Onder de federale topambtenaren is er een totaal dedain voor die enkele collega die zijn partijpolitieke overtuiging in zijn dagelijkse praktijk liet prevaleren op een goede samenwerking met zijn minister. “Op die manier gaat veel energie, tijd en geld verloren”, schrijft de journalist en daar heeft hij dan weer groot gelijk. En vooral: de burger betaalt het gelag.

“Caca de vaca gaat over de in koeienstront groeiende psychotrope paddenstoelen in de Mayastad Palenque, maar er moet toch een diepere betekenis zijn”, vroeg een journalist Carrosco in 1984. “No”, zei hij, “it’s plain bullshit”.

 Naschrift

Deze tekst verscheen in De Standaard Avond van 10 augustus 2015

Het artikel waar ik zo gemeen over doe: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150807_01808735

Video Joe King Carrasco – Caca De Vaca https://www.youtube.com/watch?v=ygnXveDNKIk

Over Breathless, the soundtrack http://www.allmusic.com/album/breathless-original-soundtrack-mw0001070652

Breathless is de remake van A Bout De Souffle die ik in 1983 absoluut weigerde te zien, ondanks verwoed aandringen van mijn vriendin die hem even absoluut wilde zien (Richard Gere speelde de mannelijke hoofdrol). Men moet met zijn pollen, zeker als het Amerikaanse zijn, van monumenten als A Bout De Souffle en Goddard blijven, vond ik toen. Maar die soundtrack mocht er wel zijn. Ik kreeg hemvan een vriend die het belachelijk vond dat ik Breathless niet wilde gaan zien (Valérie Kaprisky speelde de vrouwelijke hoofdrol). Het ding is nu onvindbaar.

Over A Bout De Souffle: https://en.wikipedia.org/wiki/Breathless_(1960_film)

Over Breathless: https://nl.wikipedia.org/wiki/Breathless_(1983)

 

 

Over Frank Van Massenhove

Volg mij op Twitter: @FVMas
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Serendipiteit

 1. Jürgen zegt:

  Dag Frank.
  Ik kan jouw denken volgen, maar er zijn voorbeelden van beide kanten te benoemen. Het gaat zelfs soms over een persoonlijke ‘klik’ die er al dan niet is. Ik zag dit in mijn onderzoek over BBB (Beter Bestuurlijk Beleid, 2008) en nadien in mijn eigen werkervaring binnen de Vlaamse Overheid. Er zijn voorbeelden waar kleur niet speelt, maar andere waar dat wel sterk het geval is.
  Het benoemen van topambtenaren, maar ook het evalueren ervan, is in ieder geval meer geobjectiveerd het laatste decennium. Maar toch blijft een kleur wel vaak spelen in de laatste stap. Op zich is dit misschien ook niet zo erg, en zelfs menselijk te noemen. Enige subjectiviteit speelt altijd mee in selectie en evaluatie.
  Toch mag de discussie niet enkel over de benoemingen gaan. Misschien speelt hier bij mij enige serendipiteit op…
  Spreken over vertrouwen tussen politiek en administratie brengt me immers op het fenomeen van onze ruime politieke kabinetten, die ook niet altijd bijdragen tot een grote vertrouwensband tussen politieke zijde en de (top) van de administratie. Indien we dan toch willen gaan nadenken over politieke benoemingen, dan graag in alle transparantie, met een duidelijk spreken over voor- en nadelen van bv. een Spoils System zoals in de Angelsaksische landen. Dit systeem lijkt me enkel mogelijk indien een politiek kabinet slechts bestaat uit enkele persoonlijke medewerkers van de politiek verantwoordelijke.
  Zolang de continuïteit in het overheidsbeleid enigszins bewaakt wordt door haar administratie en de politiek zijn rol mag spelen die hen democratisch is opgelegd, mag geen enkele discussie hierover ons vreemd zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s