Mosselen

Lodger

Uncage the colours
Unfurl the flag
Luck just kissed you hello
When you’re a boy

Boys
Boys
Boys keep swinging
Boys always work it out

Boys Keep Swinging, David Bowie, Lodger , 1979

De kinderen, Julie-Marie en Evert-Jan, vroeger had je daar vier kinderen voor nodig, vinden niets aan dat Wirtschaftswerte. Ze zien een aftands rek met vieze dingen erop. Joseph Beuys, in de hoek, naast een tekst die uitlegt “dat de schilderijen die de rekken flankeren, geschilderd werden tijdens het leven van Karl Marx (1818-1883), een belangrijk communist”, slaat het tafereel met zijn gebruikelijke somberte gade. Papa doet toch nog een poging om de kleintjes warm te maken voor het iconische werk: “Hiermee wilde de kunstenaar aanklagen dat de West Duitsers niet echt opgezet waren met de komst van de Ossies nadat de Berlijnse Muur gevallen was in 1989”. Ze knikken beleefd en lezen nog eens de tekst onder de foto van Joseph Beuys (1921 – 1986).

Ik neem me hier en nu voor, als ze er ooit zijn, mijn kleinkinderen op een warme augustusdag naar dit SMAK te loodsen en hen met de Grande Casserole des Moules te confronteren. Dan kan ik hen uitleggen dat Broodthaers hiermee wilde aanklagen dat 60% van de Belgen niet opgezet zijn met al die immigranten die aan onze rijke tafel willen aanschuiven. Wedden dat Marcel Broodthaers (1924-1976) het daar in zijn hoekje uitproest?

Met dat percentage laten we toch maar mooi de Turken en de Russen achter ons. Maar de echte verliezers van onze afkeer van het vremde zullen onze kinderen zijn. The Economist, toch niet echt opvolgers van Marx (belangrijke communist), toont met veel bravoure aan dat migratie altijd economische groei met zich brengt. George Friedman, de baas van Strategic Forecasting, gaat nog verder. Welzijn en welvaart van een land worden vooral bepaald door geopolitiek en immigratietolerantie, poneert hij. Tenzij er een Belgische Archimedes opstaat die de hefboom uitvindt om ons land te verplaatsen, kunnen we niet veel aanvangen met die geopolitiek maar is er geen antidotum tegen onze vreemdenallergie?

Friedman geeft ons weinig moed. Landen die de knapste koppen, de technische onderlegde vingers en mensen zonder empathische beperking aantrekken, hebben een rijke ervaring met migratie en zijn nog behoorlijk leeg. Het dicht bewoonde België dat, anders dan de Verenigde Staten, Canada of Australië geen kaas gegeten heeft van integratie, heeft niet de beste troeven.

En al mogen nagenoeg alle politieke partijen de grote intolerantie die uit de landenvergelijking blijkt, betreuren, de kans dat er op een andere manier met economische migratie zal omgegaan worden dan met humanitaire, is met deze studie nog kleiner geworden. Kijk maar hoe snel een liberale premier zoals Cameron de poujadistische migratiestandpunten van Nigel “Van Rompuy is een dweil” Farage’s UKIP achterna loopt.

Beuys maakte van zijn leven kunst en van de kunst zijn leven. Hij geloofde dat kunst de wereld kon veranderen. Zullen we die 60% angstigen naar het SMAK lokken? Beuys, keep swinging!

Naschrift:

Deze tekst verscheen op 11 augustus 2015 ons Mening in De Standaard Avond.

De uitleg over Marx hangt niet naast het werk maar staat op de website van het SMAK: http://smak.be/nl/nieuws/wirtschaftswerte-van-joseph-beuys-terug-opgesteld-in-smak

Interview met George Friedman: https://www.youtube.com/watch?v=zpAkT5YnpEA

Video David Bowie – Boys Keep Swinging https://www.youtube.com/watch?v=UMhFyWEMlD4

 

Over Frank Van Massenhove

Volg mij op Twitter: @FVMas
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s