Buitenbeentje

the Bad Plus, Blunt Object

We Are The Champions, the Bad Plus, Blunt Object, 2006

Raar dat de kleurentelevisie ingevoerd is in de jaren zeventig toen de wereld alleen uit grijstinten bestond . Op de hyper ideologische universiteiten was er geen grijs, alleen zwart en wit. In de Rechten droeg je ofwel een net pak/broekpak of een parka. De pakdragers wilden zo snel mogelijk stagiair worden bij een gerenommeerd advocatenbureau, de parka’s waren bezig met de revolutie. De parkavoorhoede bereidde de kladderadatsch voor in de net opgerichte wetswinkel.

De pakdragers begrepen niet dat goede studenten zoals Johan Vande Lannotte, u welbekend, Willem De Beuckelaere, baas van de Privacycommissie, Dirk Voorhoof, nu professor persrecht en wijlen professor Koen Raes hun toekomst zo konden vergooien. Ze maalden niet om geld en status maar werkten onverdroten aan de stralende toekomst.

Ik was ook wetswinkelier maar wijdde mijn tijd vooral aan de wetswinkelspin-off Red Star Sluizeken, dat zijn hoogtepunt bereikte op een mistige oktoberdag toen we Humo’s Onoverwinnelijke Elf in de pan hakten. De uitslag herinner ik me niet meer maar wel dat Frank Raes meedeed en niet tegen zijn verlies kon. Ook Carl Huybrechts keek alsmaar sipper en speelde steeds ruwer.

Anno 2015 bestaat Red Star Sluizeken nog altijd maar de tijden zijn drastisch veranderd. Hun (rode) kleuren worden nu verdedigd door een liberaal: Egbert Lachaert. De Red Stars hebben over zijn kandidatuur even lang gediscuteerd als de Open Vld-partijtop in 2012, toen hij het als vrijwel onbekende en totaal tegen hun zin opnam tegen Gwendolyn Rutten voor het voorzitterschap van de partij. Ultiem werd Lachaert geen voorzitter maar wel een Red Star omdat hij een grappige vent is, op het Atheneum Voskenslaan studeerde en een buitenbeentje is.

Dat alles bewees hij gisteren ten overvloede. Hij stelde voor de loonanciënniteit te verbieden. Herinner je nog dat scheurend geluid tijdens de uitzendingen van de BEL10, het programma waarin Radio 1-luisteraars twee weken lang beleidsvoorstellen voorlegden aan politici? Dat waren liberale politici die over hun stoel begonnen te schuiven telkens er iemand voorstelde iets te verbieden. Het gaat tegen het diepste van hun wezen in, dat verbieden. Het is bijna net zo erg als iets veranderen voor socialisten. En nu stelt die dekselse Lachaert toch wel voor iets te verbieden, zeker?

Lachaert heeft natuurlijk gelijk, er zijn veel belangrijkere criteria om het loon te bepalen en het is slecht voor schoolverlaters en oudere werklozen, maar of hij gelijk krijgt is een andere zaak. Het kabinet Peeters reageerde lauwtjes, maar dat, weten we ondertussen, wil niets zeggen. Het probleem is vooral dat die loonanciënniteit al bestaat. Mensen zijn evolutionair veel meer gericht op het strijden voor iets dat ze al hebben, dan op het vechten voor iets dat ze nog kan komen. Mensen die voor onze FOD willen komen werken hoeven niet direct meer te verdienen maar haken af als het minder blijkt te zijn. Mark Elchardus geeft terecht het beleidsadvies “beter minder meer dan weer minder”.

Ratio haalt het nooit van evolutie. Jammer voor de buitenbeentjes.

Naschrift

Deze tekst verscheen in Mening van De Standaard Avond van 12 augustus 2015.

Meer informatie over Red Star Sluizeken: http://www.standaard.be/cnt/6m1vqrhi

Het citaat van Mark Elchardus vind je zijn boek Het Grootste Geluk.

Video We Are The Champions: https://www.youtube.com/watch?v=z7ggVUqYvdg

Over Frank Van Massenhove

Volg mij op Twitter: @FVMas
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s